onsdag 10. mars 2010

Ny renesanse for gammelt teppe.

Da jeg gikk i 4. og 5. klasse, heklet jeg et sengeteppe til mitt nye oransje rom. Det var i tidsriktige farger: hvitt, rosa, grønn, oransje og brun. (Altså var dette på 70-tallet en gang.) Teppet hadde fått hard medfart og jeg visste det var noe ødelagt. Det har vært gjemt i en plastpose lenge...barna mine påstår i alle fall at de aldri har sett det før...

Uansett, det kunne jo ikke kastes! Og ideen ble å skifte ødelagte lapper, og gjøre teppet litt mer kvadratisk, for så å tove det. Jeg har alltid trodd at teppet var av 100% ull, men ble jammen ikke sikker...testet det med å brenne en tråd...fortsatt ikke sikker...Jeg tok en av de ødelagte lappene og prøvetovet den i maskinen. Den ble fin etter to runder i maskinen.

Mulig det er blanding av ull og acryl...i alle fatt bestod det ikke "kattetesten" heller. ( Jeg har funnet ut at vår katt ikke er så glad i syntetiske materialer, så hun velger å legge seg ned på gulvet i stedet for teppet hvis det ikke er 100 % ull/bomull, det gjør hun aldri med ull eller bomuld.)
Etter hvert innså jeg at teppet var mer ødelagt enn jeg hadde trodd, og måtte også reparere mange blokker. Noe annet var at det var sydd for dårlig sammen, så jeg måtte gå over alle sømmene på nytt...

Jeg tovet det to runder i maskinen først 40 grader kokvask, så 60 grader.

Teppet ble til slutt 145 x 105 cm ikke kvadratisk akkurat, men fin sørrelse. Nå kan jeg endelig bruke teppet mitt igjen!
Ha en fin dag!
Hilsen
Anne Berit :o)

5 kommentarer:

 1. Dette ble jo riktig fint! Det er morsomt å ha noe fra tidligere i livet også. Selv sitter jeg hver dag i godstolen med min bestemors strikka lappeteppe, tovet det også. Det virker som tovinga gjør at det blir evigvarende, det synes ikke på det at det har vært brukt daglig i årevis, synes jeg.
  Er du den samme Anne Berit som jeg hadde en lang, hyggelig samtale med om busstur og litt av hvert annet her om dagen?
  Hilsen Grete

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar, Grete! Jo da, jeg er nok den samme Anne Berit. Lurte også på om det kunne være deg jeg snakket med på telefonen...Takk for en hyggelig samtale foresten. Håper vi treffes på årsmøtet, det hadde vært kjekt!
  Anne Berit :o)

  SvarSlett
 3. Så deilig når ting kommer frem fra glemselen og får nytt liv.
  Og for en kresen katt du har, tenk å bruke katta som ullkonsulent :)

  SvarSlett
 4. Dette vekket barneminner hos meg også! Jeg prøvde det meste innen håndarbeid. Og så hadde vi en katt som var helt gal etter ull. Over tid spiste han opp ullteppet sitt. Og når vi hadde hjemmestrikket genser på oss når vi holdt han, slikket han på den og storkoste seg.

  Koselig blogg du har:)

  Hilsen fra Edny

  SvarSlett
 5. Du var jammen forutseende, Anne Berit! Slike tepper er jo hypermoderne nå, men kanskje i litt andre farger....hi hi. Uansett, teppet er kjempekoselig og selvfølgelig skal du bruke det! Klem

  SvarSlett